Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

• Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

• Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

763 Posty
Joanna C
(giovi2)
Wyjadacz
gabriel napisał:

JAK KOMUŚ MOŻNA POMÓC , JAK NA GŁUPOTĘ JESZCZE NIE WYNALEZIONO , ODPOWIEDNIEGO LEKARSTWA...!!!.
[/color][/quote]

I tu się mylisz Gabriel. Oto tabletki na głupotę, dość skuteczne.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
704 Posty
MultiNOR Konsultant
(MultiNOR)
Wyjadacz
Wszelkie informacje na temat ulg i odpisów związanych z niepracującą żoną znajdziesz tutaj:

www.mojanorwegia.pl/podatki
Zgłoś wpis
35 Postów

(arturnor102)
Nowicjusz
A co ty biedaku(czytaj:gabriel) możesz pomóc jak ty sam wymagasz pomocy!!!
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(maja_tempinska)
Wiking
przeraża mnie chamstwo i prostota niektórych odpowiedzi!!! Zadałam to pytanie nie dlatego, że chce wyjechac i siedziec na utrzymaniu państwa norweskiego obrastając w domu tłuszczykiem, boje sie tytlko ze na poczatku mojego pobytu moge nie znalesc pracy i chciałam sie po prostu dowiedziec jak mozna sie zabezpieczyc na taka ewentualnosc. Przykro czytac jak niektórzy zamiast słuzyc pomocą kpia sobie z prostego pytania! niestety polacy na emigracji zawsze byli sobie wilkami!!!!!
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
1557 Postów
Gct Kowalska
(Gct)
Maniak
Maju, niech nie przeraza ciebie ton wypowiedzi
Pytanie, ktore zadalas po prostu brzmi smiesznie. Zastanowilas sie dlaczego? Dlatego, ze aby przyjechac tu i byc legalnie z mezem, twoj maz musi przeprowadzic laczenie rodzin. Polega to miedzy innymi na tym, ze musi udowodnic panstwu norweskiemu, ze jest w stanie utrzymac ciebie, siebie i ewentualnie dzieci z pensji, ktora zarabia.
Jesli nie jest w stanie was utrzymac, to ty nie dostaniesz zezwolenia na pobyt tutaj.
W Norwegii jest socjal, ale trudo go otrzymac, bo trzeba spelnic warunek - zarobek nizszy niz 255 tys. koron rocznie na cala rodzine. Nie jest to latwe, bo w ten dochod wliczaja sie takaze dodatki na dzieci takie jak barnetrygd - 11 640 koron rocznie na dziecko.
Poza tym, wiele zon tu przyjechalo i na poczatku nie mialy pracy i jakos dali rade bez socjalu "dla bezrobotnych zon".
Hmmm, ten norweski socjal to legenda krazaca po Polsce jak sprzedawcy bezposredni od drzwi do drzwi
P.s mozecie zlozyc wniosek o bostøtte - dofinansowanie do mieszkania, energi utgifter - dodatek do wydatkow na prad.
Pozdrawiam cieplo i slonecznie.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
maja_tempinska napisał:
przeraża mnie chamstwo i prostota niektórych odpowiedzi!!! Zadałam to pytanie nie dlatego, że chce wyjechac i siedziec na utrzymaniu państwa norweskiego obrastając w domu tłuszczykiem, boje sie tytlko ze na poczatku mojego pobytu moge nie znalesc pracy i chciałam sie po prostu dowiedziec jak mozna sie zabezpieczyc na taka ewentualnosc. Przykro czytac jak niektórzy zamiast słuzyc pomocą kpia sobie z prostego pytania! niestety polacy na emigracji zawsze byli sobie wilkami!!!!!
A gdzie jest napisane w Regulaminie , że każdy na Tym forum ma odpowiadać Poważnie i złożenie na zadane durne pytanie...?
Napisałaś Sama ,że Twój Mąż pracuje Tu tyle lat a wynika że nie zna przepisów dotyczących łączenia rodzin ...
Więc co chcesz Od Nas , Obcych dla Ciebie Osób , nie znających Waszych warunków socjalnobytowych ...
Przeczytaj Swój pierwszy post jeszcze raz!!! i zastanów się dlaczego padły takie a nie inne odpowiedzi ...
PONADTO pokaż w którym miejscu ktokolwiek napisał w Twoim temacie po chamsku...!
Poza Twoją ostatnią odpowiedzią która jest właśnie takiego chamskiego autoramentu...! .

SĄ WŁAŚNIE ŚWIĘTA...WIELKANOCNE... które tu w Norge , trwają już od NIEDZIELI PALMOWEJ
Twój Mąż Ma bardzo dużo czasu z tej Przyczyny ... dlaczego nie siądzie przy komputerze i nie zacznie szukać samemu odpowiednich przepisów .
Pomijając już sam fakt jak już wyżej zaznaczyłem że jest w Tyn Norge tyle lat i wszystkie przepisy związane za WAMI POWINIEN MIEĆ W JEDNYM MAŁYM PALUSZKU...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-2  
Odpowiedz   Cytuj
17146 Postów

(jasta102)
Maniak
wygląda,że duet fire-Hilton sprawę jak zwykle wyjaśnił kompleksowo i dogłębnie
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-2  
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
jasta102 napisał:
wygląda,że duet fire-Hilton sprawę jak zwykle wyjaśnił kompleksowo i dogłębnie

ZAMIAST BIĆ W DZWONY , DMUCHAĆ W TRĄBY FANFARY...TO TY JAK ZWYKLE... dobrze ,że O ciepłym trunku ze cybylo ni wespomniałeś ...

ECH... witam , witam ponownie , odrodzoną jak Feniks z popiołów ... Panią ..."Hilton"...
Miło Mi mimo wszystko i ZDROWYCH I WESOŁYCH ŚWIĄT WIELKANOCNYCH DLA PANI I JEJ RODZINY...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
17146 Postów

(jasta102)
Maniak
gabriel napisał:
... dobrze ,że O ciepłym trunku ze cybylo ni wespomniałeś ...
a wspomnę, wspomnę, jak i Fijona maskę zrzuci
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
1557 Postów
Gct Kowalska
(Gct)
Maniak
fire napisał:
Mozliwe jest otrzymanie pomocy, nie pisze , ze nie, ale najpierw NAV sprawdzi czy faktycznie jej potrzebujemy, dlatego moze musialy czekac te 2 miesiace, co jest i tak krotkim czasem , bo kazdy moze prosic dajcie mi pomoc, bo jestem biedny , a w kieszeni i na koncie miec oszczednosci, auto najlepszej klasy itp itd. Kazda osoba, ktora wnosi o pomoc, musi wykazac jakie posiada np. konta bankowe jak i jego wspolmalzonek, kazda operacja ruch na koncie bedzie znany Nav-moga zagladac nam do portfela i patrzec czy rozsadnie sie gospodarujemy.
Co do kursow z Nav: jezeli znamy jezyk norweski , to mamy duza szanse aby byc na dany interesujacy nas kurs skierowanym, jezeli pomoze to nam w poszukiwaniu pracy lub po ukonczeniu kursu podjeciu jej od reki , to Nav w 99% wysle na taki kurs bez przeszkod.

ad.1 To przerazajace
ad.2 skad NAV moze wiedziec czy po kursie dostaniemy prace??? Prorok jakis czy co? Nav tego nie wie i na pewno taka informacja nie jest zadnym kryterium do wysylania na kurs ani w 99% ani w 66%

Witaj Gabrielu. Ups, Panie Gabrielu
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
1381 Postów

(wilk stepowy)
Maniak
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok